Корисні статті

Корисні ягоди для здоров’я

Ліки мають бути їжею, а їжа – ліками. Цей принцип давніх лікарів легше втілити в життя влітку, коли будь-які шість соток перетворюються на аптечну полицю з живими вітамінами.

Розповідає лікар-фітотерапевт Олена Топорова:
Ягоди корисніші за овочі та фрукти. У рослинному світі їм немає рівних за вмістом корисних речовин. А за вмістом антиоксидантів (корисних речовин, які здатні нейтралізувати руйнівну дію вільних радикалів, що провокують хвороби та прискорюють процес старіння) ягоди – абсолютні чемпіони. Крім цього, у кожній з них є своя фірмова лікувальна властивість.

Полуниця
Це рання ягода, яка здатна у найкоротший термін ліквідувати наслідки затяжного авітамінозу. У 5 ягодах міститься стільки ж вітаміну C, скільки в апельсині та грейпфруті.
Крім цього, у полуниці є фолієва кислота, необхідна для кровотворення та нормальної роботи жіночої репродуктивної сфери, калій, вітаміни групи В, мідь.
Незважаючи на солодкий смак, у полуниці низька калорійність (33 ккал за 100 г) та низький глікемічний індекс. Тому її можна вживати людям із зайвою вагою та пацієнтам із цукровим діабетом, яким протипоказані будь-які солодощі.
Магній та калій, що містяться в полуниці в оптимальному співвідношенні, підтримують роботу та стан серцевого м’яза. Також в ароматних ягодах є унікальний компонент – еллагова кислота, яка пригнічує ріст ракових клітин і зміцнює імунітет.

Черешня
Ще один ранній, смачний та дуже корисний продукт. Темний колір говорить про високий вміст антиоксидантів. У черешні міститься йод, необхідний мозку і щитовидної залози. Черешня має слабкий сечогінний ефект, що дозволяє знизити тиск. Це одна з небагатьох ягід, яку можна вживати при виразках та гастритах. У черешні м’яка клітковина, що дозволяє м’яко очистити кишечник.

Чорна смородина
Чорна смородина посідає перше місце за вмістом вітамінів серед усіх овочів та фруктів. Всього 20 маленьких ягід забезпечують організм добовою дозою вітаміну С. За рахунок сечогінного ефекту ягода допомагає при початкових формах артеріальної гіпертонії. Смородина (завдяки високому вмісту бета каротину – провітаміну А) корисна для очей. У цій ягоді в достатній кількості є пектин, який м’яко стимулює роботу кишечника і покращує травлення.
У чорній смородині корисні не лише плоди, а й листя, настій якого в народній медицині використовується при цукровому діабеті і як загальнозміцнюючий засіб після перенесених захворювань.

Малина
Про те, що малина допомагає при застуді, знають усі. У цій ягоді, як і в аспірині, міститься саліцилова кислота, але тільки в натуральній, а отже, безпечній формі. Але це не єдина перевага цієї ароматної ягоди. У малині міститься йод, який допомагає при профілактиці захворювань щитовидної залози, залізо, що підвищує рівень гемоглобіну в крові, мідь, яка має антидепресанти властивостями, і фолієва кислота, необхідна для жінок репродуктивного віку.
Унікальна властивість малини полягає в тому, що вона не втрачає корисних властивостей навіть після теплової обробки. Тому сушена малина і малинове варення не менш корисні, ніж ягоди, щойно зірвані з куща.

Автор: Аксенова Мария